• Piercing Titan negruline - Basic con Titan Blackline - Titan Blackline
  37.00 RON
 • Pandantiv Ornamental Fame craniu Wildcat - Wildcat
  80.00 RON
 • otel chirurgical Basicline Plug cristal - Steel Basicline
  20.00 RON
 • Piercing Attachment basic Titan Blackline Wildcat - Titan Blackline
  37.00 RON

Materialele din care sunt confectionati cerceii pentru body piercing

Bijuteriile pentru body piercing sunt disponibile in mai multe feluri de materiale. Desi pentru unii aceste detalii ar putea fi sursa unor confuzii, exista ghiduri care te pot ajuta in alegerea unei bijuterii de tip piercing.
Materialele din care sunt confectionate bijuteriile pentru "body piercing" sunt foarte "prietenoase" cu corpul uman, fiind in general selectate pentru acest scop. Totusi, unele materiale pot fi mai "pasive" decat altele.
Unele persoane sunt alergice la otelul inoxidabil care contine nichel, in timp ce altii nu au asemenea probleme. De exemplu, Niobiul sau Titanul, alte metale din care se confectioneaza bijuteriile pentru body pierceing nu contin nichel in compozitia lor.

Otelul inoxidabil

Din toate variantele de otel inoxidabil existente pe piata, doar 316L si 316LVM pot fi utilizate la confectionarea bijuteriilor de body piercing. Otelul 316L este o versiune mai slaba a celui 316. Otelul inoxidabil in variantele 316L si 316LVM este realizat prin "aspirare", un procedeu care impiedica moleculele contaminate cu germeni din aer sa intre in compozitia metalului. Totusi, majoritatea persoanelor nu necesita bijuterii body piercing din otel 316LVM.
Compozitia otelului 316L si 316LVM este realizata din mai multe metale printre care se numara si nichelul la care multe persoane sunt alergice. Totusi, compozitia specifica a otelului de acest gen nu permite o expunere ridicata la moleculele de nichel, astfel reducandu-se riscul alergiilor.
Totodata, bijuteriile body piercing trebuie lustruite pentru a avea un luciu cu reflexie, asemanator cu cel al unei oglinzi. Nu trebuie sa existe colturi, urme de unelte sau coroziune. Atunci cand sunt lustruite, adevaratele bijuterii body piercing din otel 316L sunt albe si nu cenusii ca metalul.
Indicele 316L reprezinta gradul de duritate din timpul procesului de fabricare. Majoritatea producatorilor folosesc metalul cel mai putin dur pentru bijuterii (duritate de 1/4). Prelucrarea otelului si formarea lui in bijuterii il intareste pana la un anumit nivel. Decalirea sau maleabilizarea, un procedeu de incalzire si racire facut intr-un "aspirator", are ca rezultat un otel mult mai flexibil, dar mai rezistent la solicitarea metalului.
Majoritatea celor care comercializeaza bijuterii body piercing si cei care le produc au ajuns la concluzia ca podoabele de acest gen trebuie maleabilizate pana la un anumit punct pentru ca acestea sunt mult mai usor de folosit atunci cand sunt introduse in piele. Totusi, un otel "supra-decalit" este mai usor de zgariat de unelte sau de uzura zilnica.
Partea negativa a otelului "nemaleabilizat" este ca acesta este mai dur, are nevoie de anumite unelte pentru a putea fi utilizat, crescand sansele aparitiei de zgarieturi. Totodata, daca bijuteriile foarte dure sunt indoite, se pot crapa, iar fisurile invizibile sunt gazdele perfecte pentru bacterii. Otelul 316L este clasificat ca fiind un metal non-magnetic. Otelul 316L primeste aceasta caracterisitica in timpul maleabilizarii.

Aurul

1 karat = 1/24 din aliaj este aur pur

Doar aurul solid de cel putin 14 karate (58,3% aur) este recomandat pentru bijuterii de body piercing. Unele saloane prefera sa lucreze doar cu aur de 18 karate (cu o concentratie de 75% aur) pentru primele perforari (pierce) realizate unei persoane.
Bijuteriile pentru body piercing suflate sau placate cu aur nu sunt recomandate. Suflarea pierce-urilor cu aur se face intr-un strat foarte subtire care se distruge foarte rapid la contactul si frecarea cu pielea. Totodata, indoirea bijuteriilor body pierce le poate face sa se crape.
Unele persoane sunt alergice la metalele din compozitia aliajelor cu aur, adica nichel, argint, zinc si cupru. Aurul alb poate cauza mai multe reactii alergice decat aurul galben, datorita concentratiei ridicate de nichel din compozitia sa. Multi producatori de bijuterii de tip body piercing folosesc aliaje de aur fara nichel. In schimb acestia folosesc pentru aurul alb un aliaj din Paladiu, un metal din grupa platinei, care reduce sansele aparitiei de alergii.
Bijuteriile de body piercing din aur roz sau verde trebuie evitate din cauza concentratiei mari de cupru, respectiv zinc, folosite pentru a da culoare metalului.
Totodata, unele persoane au o transpiratie "acida" care duce la coroziunea mai rapida a metalelor care nu sunt confectionate din aur. In aceste cazuri, bijuteriile se innegreasc, iar pielea din jurul lor se decoloreaza. Aurul expus timp indelungat la contactul cu urina va capata o suprafata cu aspect aspru. Acizii din urina se infiltreaza in suprafata de metal formand o "crusta mata". In aceste cazuri, curatarea si lustruirea zilnica a piercing-ului este necesara.
Bijuteriile pentru body piercing de aur se pot decolora daca sunt expuse la anumite solutii antibacteriene care contin iod cu povidone. Decolorarea se poate indeparte prin curatarea cu o carpa moale.
Bijuteriile body pierce care au fost "decapate" se vor decolora mai greu. Decaparea este un proces de incalzire a bijuteriilor sau de scufundare a acestora intr-o solutie usor acida care indeparteaza oxidarea aliajelor de metal fara aur.

Titanul

Titanul este un metal foarte usor. Versiunea specifica de titan folosita la bijuteriile pentru body pierce este 6AL4V ELI (6 parti Aluminiu si 4 parti Vanadiu). Titanul este cel mai "bio" metal existent, datorita rezistentei pe care o are la o serie de lichide ale corpului.
Titanul mai este folosit si la unele implanturi chirugicale in care organismul trebuie sa asimileze implantul, porii metalului lasand tesutul uman sa se ataseze de el. Titanul folosit la bijuteriile pentru body pierce trebuie sa fie foarte bine slefuit pentru a diminua porozitatea lui.
Cand este expus aerului sau apei, titanul reactioneaza imediat creand un strat "protector" de oxid. Chiar daca aliajul de Titan contine Aluminiu sau Vanadiu, stratul oxidant format nu contine nici o urma a celor doua metale.
Bijuteriile pentru body piercing din titan sunt disponibile intr-o paleta larga de culori, aceste nunate fiind create printr-un procedeu numit "anodizare" si nu prin vopsire. In timpul anodizarii (eloxare sau acoperire anodica) bijuteriile sunt scufundate intr-o solutie electrolita careia i se aplica o sarcina electrica. Eloxarea creeaza un strat oxidant pe suprafata piercing-ului, iar culoarea este data de refractia luminii pe stratul oxidant, grosimea acestuia determinand culoarea finala.
Sarcina electrica aplicata in timpul procesului de anodizare determina grosimea straturului oxidant. Totusi, acest strat se deterioreaza in timp facand ca nuanta pircing-ului sa se diminueze sau sa se schimbe. Bijuteriile body pircing neanodizate au o culore cenusiu inchis. Titanul negru este produs prin aplicarea unui strat de titaniu-carbid printr-un proces denumit PVD (Physical Vapor Deposition).

Sticla

Bijuteriile de tip body piercing din sticla sunt cunoste sub numele unor producatori celebri din industrie ca Pyrex sau Kimax. Acestea mai sunt cunoscute si sub denumierea de bijuterii din "sticla borosilicica". Exista mai multe tipuri de sticla, dar acestea sunt sigurele valabile pentru bijuteriile pentru body piercing.
Acestea sunt calite, fara pori, fara plumb si prezinta un grad scazut de aparitie a alergiilor. Unii distribuitori mai prezinta acest gen de bijuterii de body pircing cu numele de "sticla Millicane sau Dichroic", aceste denumiri derivand din culoare din interiorul sticlei. Aceste culori sunt create uneori cu ajutorul aliajelor de metal sau alte metariale care prezinta unele riscuri, de aceea acestea trebuie imbracate intr-un strat de sticla Pyrex sau Kimax pentru a preveni expunerea la elemente periculoase.
Bijuteriile de body piercing din sticla, desi nu sunt toxice si sunt "bio-compatibile" nu trebuie sa fie folosite la executarea primei perforari ci doar pentru lucrari piece deja vindecate. Mai trebuie tinut cont si de faptul ca sticla este grea si pe cat de mare este bijuteria cu atat aceasta va solicita mai mult gaura facuta in piele. Bijuteriile foarte mari pot cauza intinderea nedorita a pielii si impiedica procesul de vindecare.

Niobiul

Niobiul este un metal puternic, dar flexibil si este ceva mai greu decat otelul inoxidabil 316L. Niobiul nu produce reactii chimice si foarte putine persoane sunt alergice la acest metal. Asemenea modelelor din Titan, bijuteriile pentru body piercing din Niobiuu sunt disponibile intr-o gama larga de culori care sunt realizate prin acelasi procedeu de anodizare.

Niobiul negru este obtinut prin incalzirea acestuia pana devine "rosu-aprins", este lasat sa se raceasca si ulterior se slefuieste. Partea buna este ca nuanta de negru din Niobiu nu se va decolora.
Bijuteriile pentru body pircing din Niobiu simplu sunt mate (satin) sau un luciu puternic (oglinda). Partea rea este ca acest metal este foarte poros si se cizeleaza foarte greu. Daca bijuteriile nu sunt lustruite bine, acestea pot contine diferite reziduuri care sunt toxice. Pircing-urile din Niobiu mat nu trebuie folosite pentru primele perforari facute in piele.

Acrilicul / plasticul

"Plasticurile" sunt cunoscute sub diferite denumiri si sunt disponibile in mai multe forme. De obicei se cunosc denumiri ca acrilic, nylon, Teflon (PTFE), polimer, Lucite, Resin, Polyamide si polistiren.
Acrilicul este probabil cel mai cunosct plastic si din el sunt confectionate majoritatea bijuteriilor pentru body pircing. Acest gen de material este ieftin, versatil, usor si se gaseste in gama foarte larga de culori. Din pacate acrilicul nu poate fi "autoclavat", adica sterilizat, la temperaturi foarte ridicate, singura metoda de dezinfectare a bijuteriilor pentru body piercing.
Totodata, aceste "podoabe" se degradeaza in contact cu alcoolul, iar curatarea lor este foarte dificila. Mai mult, acestea se pot sparge la presiune, de aceea nu sunt recomandate atunci cand se perforeaza limba.
O alta "bila neagra" a bijuteriilor pentru body pircing din acrilic o reprezinta faptul ca acestea pot "sufoca" o gaura in piele ducand la inrosirea locului, dureri locale, infectare sau puroi. Desi acestea sunt foarte raspandite in comert, "gablonturile" de plastic nu sunt recomandate pentru body piercing. Acestea sunt indicate sa fie purtate pentru perioade scurte de timp intr-un loc deja vindecat.
In statele Unite ale Americii, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat o serie de grade ale acrilicului, dar acest lucru nu face materialul 100% sigur daca se doreste folosirea lui pe o perioada indelungata.
Totodata, acrilicul care straluceste in intuneric are in compozitia lui carcinogen, iar acest gen de plastic nu este recomandat la utilizarea pe post de bijuterii de body piercing. Totusi, acrilicul care "reflecta razele UV" este considerat material nepericulos.
Lucite, Polymer, Monofilament Polyamide si Resin sunt materiale asemanatoare acrilicului si prezinta toate aceleasi riscuri. Bijuteriile pentru body piercing si nu numai, confectionate din aceste materiale, sunt destinate uzurii de scurta durata.

Argintul

Argintul veritabil (Sterling) este realizat dintr-un aliaj de 92,5% arigint si restul din cupru sau alt metal. Bijuteriile din argint veritabil sunt de obicei insemnate cu "925".
Chiar daca bijuteriile de body piercing din argint pot fi purtate in cazul piercingului deja vindecat este de evitat purtarea lor la prima perforare, in timpul vindecarii locului sau in locuri umede ale corpului.
Argintul isi pierde luciul foarte rapid. Cand este purtat ca piercing nou este posibil ca acesta sa pateze pielea lansand in jurul locului perforat urme negre, uneori acestea fiind permanente.
Totodata, argintul este foarte moale si se zgarie usor, iar firidele din metal pot zgaria pielea cauzand iritatii ale locului chiar si in perforari deja vindecate.

Lemnul

Bijuteriile pentru body piercing realizate din lemn au o versatilitate ridicata. Materialul este foarte usor si o bijuterie piercing dintr-o bucata de lemn destul de mare nu creeaza disconfort. Lemnul vine intr-o paleta larga de culori si variante de duritate, fiecare depinzand de sursa din care se extrage, de la bambus la abanos.
Sunt necesare unele atentionari referitoare la bijuteriile pentru body-piercing confectionate din lemn. Desi majoritatea speciilor de lemn crud sunt relativ nepericuloase, unele exemplare sunt catalogate toxice pentru piele mai ales pe termen lung.
Totodata, unele vopsele chimice sunt adaugate lemnului pentru a-i mari frumusetea, dar acestea pot creea iritatii numite "dermatite". Gravitatea reactiilor alergice a acestor toxine difera de la o persoana la alta, de aceea se recomanda evitarea acestor podoabe mai ales pe termen lung.

Oasele / coarnele

Desi cele doua "materiale" au in compozitia lor substante diferite, osul si cornul pot fi tratate asemanator. Ambele sunt semi-dure, poroase si pot fi sculptate in diferite forme pentru a fi folosite ca bijuterii pentru body piercing. Majoritatea podoabelor pentru bodz piercing se confectioneaza din oase de vaca, iar piercing-urile din coarne se fac din cele de bizon. Dar, ca de obicei, exista si exceptii de la regula, de aceea trebuie sa stii ce sa cumperi.
Oasele si coarnele sunt materiale relativ usoare, sunt disponibile in culori naturale de la alb la negru si pot fi sculptate in diferite forme. Din pacate, atat oasele, cat si coarnele sunt fragile si se pot sparge usor, iar atunci cand se folosesc pentru piercing este de preferat sa fie asezate in locuri in care nu se exercita presiune mare.
Asemenea plasticului, nici oasele, nici coarnele nu se pot steriliza la temperaturi ridicate, dar pot fi spalate cu grija cu sapun antibacterian, in cantitati mici de apa si tratate cu ulei de masline, jojoba sau cocos. Podoabele pentru body piercing din oase sau coarne nu sunt recomandate pentru perforari noi, pircing-uri nevindecate si nu trebui purtate un timp indelungat, atunci cand se innoata, se face baie sau se doarme.

Cauciucul si siliconul

Cauciucul si siliconul sunt produse foarte similare, adica ambele sunt un fel de plastic pliabil si care se intinde. Sunt acceptate ca accesorii, dar nu se recomanda pentru body piercing, mai ales pentru perforari nevindecate. In prezent, in comert exista "treceri" (tunnels) confectionate din silicon si chiar daca materialul este bio-compatibil, vine cu un alt set de riscuri.
Unul dintre ele este acela ca siliconul are abilitatea de a se auto-intinde, ceea ce poate cauza ruperea sau marirea nedorita a locului perforat. Totodata, pliabilitatea materialului poate cauza scurgeri pe piele care duc in final la infectii. Daca se opteaza pentru asemenea materiale, este indicat ca locul perforat sa fie intodeauna curat si uscat.

Minerale / piatra

Mineralele (pietrele) semi-pretioase sunt folosite pentru crearea de bijuterii destinate body pircing-ului si nu numai. Pentru ca materialul este greu, acestea nu vor veni in marimi mari. O greutate ridicata poate cauza si caderea pietrei.
Pietrele de acest gen sunt mai durabile decat oricare alt material organic, dar si acesta se poate sfarama sau sparge daca este scapat pe jos sau nu este ocrotit.
Desi are o suprafata foarte neteda si textura solida, pietrele nu pot fi nici ele sterilizate la temperaturi ridicate si trebuie dezinfectate cu sapun antibacterial si apa. Bijuteriile de body piercing din pietre pretioase nu sunt recomandate pentru perforari noi sau nevindecate si trebuie purtate pentru perioade de timp scurte.

Platina

Platina si alte metale din aceeasi grupa, ca paladiul, sunt complet inerte, fiind, teoretic, cea mai buna solutie pentru bijuterii dedicate body pircing-ului. Totusi, platina este scumpa pentru majoritatea producatorilor si consumatorilor. Acest metal este totodata foarte greu facandu-l astfel neutilizabil pentru o variatate de bijuterii piercing.

Utilizam cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta atunci cand folosesti site-ul nostru. Prin continuarea navigarii esti de acord cu modul de utilizare a cookie-urilor. Pentru mai multe detalii despre ce inseamna cookie-urile sau despre cum le poti sterge, te rugam sa consulti Politica de cookie-uri. Am modificat si Politica de confidentialitate. Te rugam sa consulti Politica de prelucrare a datelor cu caracter personal.
Am citit si sunt de acord